Ortopedik Bebek Ayakkabısı Nedir?

Ortopedik Bebek Ayakkabısı Nedir?

 

Ortopedik ayakkabı; ayak, bacak ve ayak bileğinin anatomik yapısını koruyan, yürüyüşü destekleyen özel tasarımlı ürünlerdir.

 

Bebeklerde Ayakkabı Seçimi Nasıl Yapılır?

Bebeklerde ayakkabı bir aksesuardan daha önce, bebeğinin ortopedik gelişimine destek olan ve doğru seçilmesi gereken bir giyim ürünüdür. Vücudu hızla değişen ve gelişen bebekler, yürümeye başlama ile birlikte artık adımlarını yere sağlam basmasını sağlayacak bir ayakkabıya ihtiyaç duyar. 

 

Bebeklerin ayak yapısı yetişkinlerden çok farklıdır. Bu yüzden ayakkabıları ortopedik bebek ayakkabısı olmalıdır. Parmaklara doğru olan kısmı daha geniş, topuk kısmı daha dar ve tabanın içi kısmı, tabanlara düz görünüm veren ancak hareketle birlikte kemer genişledikçe kaybolan yağ dokusu ile doludur. Bebeğin ayak kemikleri kıkırdak yapısındadır. Bu nedenle sıkı ve uygun olmayan ayakkabı seçimi kemiklerin düzgün şekilde büyümesinde engel olma ihtimali yüksektir.

 

Ebeveynler çocuklarına ilk ayakkabılarını almak için sabırsızlanır ancak çocuğunuz kendi başına yürüyene kadar ayakkabıya ihtiyaç duymaz. Dolayısıyla çocuk yürümeye başladıktan sonra ayakkabı almak daha doğrudur. Çocuklara, yürümeye başlamadan önce ayakkabı kesinlikle giydirilmemelidir. O zaman bile, ayakkabılar en azından ilk başta yalnızca dışarıda yürümek için saklanabilir.

 

Bebeklere ayakkabı seçilirken ayakkabıda kullanılan malzeme önemli bir faktör oynar. Havanın dolaşımını iyi sağladığı için deri, pamuk veya kanvas gibi doğal malzemelerden yapılmış ayakkabılar tercih etmek, bebeğinizin ayak sağlığı için önemli rol oynar. Plastik ayakkabılar ayakları terletir ve mantar enfeksiyonlarına neden olabilir. Ayakkabılar pamuklu çoraplar ile giydirilmeli ve ayakkabıların tercih tabanı yumuşak olan ayakkabılardan yana olmalıdır. Çok sert ve kalın tabanlar bebeğin doğru yürümesini engelleyebilir.

 

 

İlk Adım Ayakkabısı Nasıl Olmalı?

İlk adım ayakkabısı bebeğin ayağına göre, doğru büyüklükte olmalıdır. Bunu kontrol ederek ayakkabı seçimi yapmak, bebeğin ayak sağlığı için çok önemli.

 

Uzunluk testi:

Ayakkabının ön kısmına bastırarak, bebeğinin baş parmağı ile ayakkabının uç kısmındaki mesafeyi kontrol ederek bebeğiniz için uygunluğunu test edebilirsiniz. Bebeğinin parmağı ayakkabının ucuna ne sıfırlanmalı ne de çok uzak olmalıdır. Yarım santimlik bir boşluk ideal olacaktır.

 

Genişlik testi:

Bebeğin ayağında ayakkabı varken, ayakkabının yanlarına elinizle bastırarak ayak kenarlarının konumunu belirleyebilir, genişlik testini yapabilirsiniz. Uzunluk testinde olduğu gibi ayak, kenarlara sıfırlanmaması çok önemlidir.

 

Topuk testi: 

Bebeğinin bileğinden tutup, ayağını ayakkabı içerisinde yukarı aşağı oynatarak topuk testi yapabilirsiniz. Eğer bebeğinin ayağı rahatça hareket ediyor ama ayakkabı çıkmıyorsa, büyüklük olarak ideal bir ayakkabı demektir. Eğer ayak, ayakkabı içinde hiç oynamaz veya oynarken ayakkabıdan çıkarsa, bu ayakkabı büyüklük açısından doğru bir tercih değil demektir. 

Hafif olması bebeğin ayakkabıyı rahat kullanması açısından önemli bir unsur. Ağır ayakkabılar bebeğin hareketlerini kısıtlar ve zorlar . Bu  sebeple gereksiz efor sarf etmesini engellemek için hafif bir ayakkabı tercih etmek bebeğinizin ayak sağlığı için iyi bir seçim olacaktır.

 

Bebek ayakkabıları kesinlikle esnek olmalı. Tabanı çok sert, ayak şekillerine göre kıvrılmayan, şekil almayan bir ayakkabı, bebeğinin hem hareket kabiliyetini kısıtlar hem de iskelet ve kas sisteminin zedelenmesine neden olur. Bir ilk adım ayakkabısının burun kısmı en az 40 derece bükülebilmelidir. Bu yüzden ayakkabıyı alırken ayakkabı bükülüp, test edilmesi gerekir.

 

Kaymaz tabanlı olması bir diğer önemli kriter. Kaymaz tabanlı bir ayakkabı ile bebeğin kayarak düşmesi gibi riskleri daha aza indirgenerek bebeği korur. Kaymaz tabanlı ayakkabı tercihi ile bebek kendini daha güvende hissedecektir. 

 

Ortopedik ayakkabılar, ayağın sağlıklı kalması gereken noktaları ile bebeklere destek sağlar.

 

Bebeklerin ilk ayakkabılarını tercih etmek kolay bir süreç değildir. Çünkü bebekler yetişkinlerden farklı olarak gelişimi hızlı ve vücut özelliklerini kazandıkları bir evrededirler. Bu yüzden bebeğiniz için anatomik taban destekli ayakkabılar tercih etmeniz ve doğru ayakkabıya ulaşmanız için araştırma yapmanız oldukça önemli bir konu. Kids A More bebek ayakkabıları anatomik iç kavis desteği ile bebeğinizin konforunu arttırarak, anatomik yapılarını destekler ve oluşabilecek sağlık problemlerini minimum seviyeye indirir.

Etiketler: ortopedik bebek ayakkabısı
Ekim 06, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR